Inloopconcerten 2017

De Inloopconcerten 2017 worden voor de 19e keer georganiseerd door de "Musici rond het Academie-orgel" en vinden plaats op woensdagen van 13.00 uur tot 13.30 uur in het Groot Auditorium van het Academiegebouw, Rapenburg 73, 2311 GJ  Leiden.
De toegang is vrij!
 

Programma Inloopconcerten 2017

April
5 Niels-Jan van der Hoek (orgel en virginaal)
12 Lourens la Roi (alt- en tenortrombone) en Jan Verschuren (orgel)
19

Liene Madern – Stradina (orgel)

26 Cor de Jong i.p.v. Borislava Petrova (orgel)
Mei
3 Emma van Arragon (jazz zangeres) en Marieke Stoel (orgel)
10 Toon Meijs (bariton) en Herman Lodder (orgel)
17 Bernadette Lexmond (sopraan) en Guus Theelen (orgel)
24 Annelieke Wissink (blokfluit) en Tim Lubbers (orgel)
31 Jan van Westenbrugge (orgel)
Juni
7 Jeroen Pijpers (orgel)
14 Geerten van de Wetering (orgel)
21 Henk Gijzen (orgel)
28 Jan Douwes (bariton) en Casper de Jonge (orgel)
 

 
Jan Verschuren, universiteitsorganist
Menneweg 26
2172 HE Sassenheim
06 52076453 (mobiel)
j.h.s.verschuren@tue.nl

Bert Crama, beheerder Academie-orgel
Muzenlaan 107
2353 KC Leiderdorp 
071 5 41 41 03 (privé)
071 5 27 59 61 (werk)
crama@eld.LeidenUniv.nl


Woensdag 5 april

Niels-Jan van der Hoek speelt zowel op het orgel als op de muselaer.
Een muselaer behoort net als het klavecimbel en het spinet tot de toets-tokkel instrumenten en was vooral in Engeland bijzonder populair.
Van Jan Pieterszoon Sweelinck speelt hij op dit instrument: Pavana Philippi, Malle Sijmen en Pavana Lachrymae.
Op het orgel wordt van Abraham van den Kerckhoven Preludium en Fuga in d en van Johann Sebastian Bach de Toccata in G voor klavecimbel uitgevoerd.
Niels-Jan van der Hoek ontving lessen bij Geert Bierling, Ben van Oosten en Dr. Jan Hage in de Domkerk te Utrecht. Klavecimbelles kreeg hij bij de Amsterdamse organist en beiaardier Bernhard Winsemius. Met concoursen ontving hij in totaal 15 prijzen. Als kerkmusicus is Niels-Jan verbonden aan de Evangelisch Lutherse kerk te Rotterdam en de PKN gemeenten in Rhoon en Kruiningen.


Woensdag 12 april

Lourens la Roi (alt- en tenortrombone) en Jan Verschuren (orgel) voeren de volgende werken uit: Sonate nr 5 in C van Marcello, Bist du bei mir, Aria uit het 'Notenbüchlein' voor Anna Magdalena Bach, bewerkt voor trombone door Dougla Yeo en Adagio uit de sonate C-Moll voor altrombone, Hannes Meyer (gebaseerd op thema's van Pergolesi).
Lourens la Roi studeerde trombone aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Daarnaast heeft hij les gehad van Pierre Volders en Remko de Jager, beiden trombonist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest.
Lourens is nu als trombonist actief in symfonie-orkest Bellitoni en verder in diverse bigbands.
Jan Verschuren studeerde orgel bij Reitze Smits aan het Lemmensinstituut in Leuven en aan het Utrechts Conservatorium voor de graad ‘uitvoerend musicus’. Daarnaast volgde hij interpretatiecursussen bij Jan-Willem Jansen aan het conservatorium van Toulouse en Michel Bouvard aan het conservatorium van Parijs.In 1994 was hij finalist bij het nationaal orgelconcours in Leiden.


Woensdag 19 april

Liene Madern - Stradina speelt werken van Nicolaus Bruhns, Dietrich Buxtehude en Johann Sebastian Bach. 
Liene Madern – Stradina (Letland) specialiseert zich in het bespelen van historische toetsinstrumenten: klavecimbel, fortepiano en orgel. Haar focus ligt op muziek uit de 17de en 18de eeuw.
Ze is afgestudeerd in piano-uitvoering aan het Conservatorium van Letland. Aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag heeft ze de bachelorstudie klavecimbel en fortepiano afgerond.
Op dit moment volgt ze een Master studie ‘Early Keyboards’ aan het Conservatorium van Amsterdam.
Ze heeft verschillende masterclasses gevolgd voor piano, fortepiano en klavecimbel. Liene treedt regelmatig op in Europa als solo klavecimbel bespeelster maar ook samen met haar ensembles: ‘La Maquina del Tiempo’ (klavecimbel en orgel) , ‘Più Corde’ (fortepiano) en ‘Cutting Edge’ – ensemble gespecialiseerd in 18de eeuwse improvisatie.


Woensdag 26 april

Wegens ziekte van Borislava Petrova zal Cor de Jong het Flentrop-orgel bespelen en muziek uitvoeren van Samuel Scheidt, Juan Cabanilles, Francisco Correa de Arauxo, Herbert Howells en Léon Boëllmann.
Na privélessen bij Bernhard Steinvoort studeerde Cor de Jong (1954) aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam orgel bij Albert de Klerk en kerkmuziek bij Jan Boeke. Aan het Koninklijk Vlaamsch Muziekconservatorium te Antwerpen behaalde hij daarna een 1e prijs voor klavecimbel bij Jos van Immerseel. Als organist bij de orkesten van de radio was hij betrokken bij vele radio- en televisieuitzendingen. Daarnaast componeerde hij regelmatig muziek voor Bewegingstheater BEWTH. Hij schreef orgel- en koormuziek voor de eredienst en won in 2000 de Alphons Diepenbrock Compositieprijsvraag met een Te Deum voor koor, orgel en piano.
Hij was als cantor-organist o.a. werkzaam in Soest (Oude kerk), Volda (Noorwegen) en Amsterdam (Evangelisch-Lutherse Augustanakerk). Sinds september 2015 is hij organist van de Regenboogkerk te Oegstgeest.
Verder is hij als docent Duits werkzaam op het Visser ’t Hooft Lyceum, locatie Rijnsburg.

Woensdag 3 mei

Op het programma van Emma van Arragon (jazz zangeres) en Marieke Stoel (orgel) staan ‘Oude en Nieuwe Liedjes van Verlangen, Verdriet en Vrijheid’.
Naast het Wilhelmus van Nassouwe van Bert Matter zullen o.a. klinken; ‘Imagine’ van John Lennon, ‘Hedwig’s Theme’, uit ‘Harry Potter’ en variaties over ‘Est-ce Mars’ van Jan Pietersz. Sweelinck.
Emma van Arragon startte tijdens haar studie psychologie met het Practicum Musicae, een programma dat studenten van Universiteit Leiden aan het Conservatorium in Den Haag kunnen volgen. In dit programma volgde zij twee jaar de Minor ‘Jazz Zang’.
Sinds afgelopen september maakt zij deel uit van de nieuwe Rotterdamse Vocal Group MAZE.
Marieke Stoel is cantor-organist van de Houtrustkerk in Den Haag en maakt deel uit van de ‘Musici rond het Academie-orgel’. Zij behaalde diploma Uitvoerend Musicus Orgel aan het Sweelinck Conservatorium. Zij maakte deel uit van de werkgroep Nieuwe Liederen voor ‘Zingen en Bidden’, het meest recente liedboek van de PKN. Daarna was zij adviseur bij de totstandkoming van het oecumenische Liedboek.

Foto: Monique Shaw 


Woensdag 10 mei

Op het programma van Toon Meijs (bariton) en Herman Lodder (orgel) staan muziekstukken van John Dowland, Caldara, Durante, Paradisi en Cimarosa.
Toon Meijs ontwikkelde zijn zangkwaliteiten als bariton vooral via ensemblezang. Hij is vast lid van het Leiderdorps Kamerkoor en zingt regelmatig in projectkoren. Op het hoogste amateurniveau heeft hij gezongen in Musa Vocaal Ensemble onder leiding van Peter Dijkstra. Zijn solistische mogelijkheden kregen een impuls door de zanglessen van Vera Verzijden.
Herman Lodder kreeg zijn eerste orgellessen op zevenjarige leeftijd van zijn vader. Tijdens zijn orgelstudie specialiseerde hij zich in Franse barokmuziek bij Ewald Kooiman en Bach interpretatie bij Klaas Bolt. Daarnaast volgde hij de cursus kerkmuziek in Amsterdam bij o.a. Willem Vogel en Cor de Jong.
Herman is sinds begin 2014 organist van de Dorpskerk in Voorschoten en maakt deel uit van de “Musici rond het Academieorgel”.


Woensdag 17 mei

Bernadette Lexmond (sopraan) en Guus Theelen (orgel) voeren orgelmuziek uit Polen en vocale stukken van Bach, Händel en Vierne uit. 
Bernadette Lexmond is gestart op haar tiende bij de zangschool zuid-holland.
Daar heeft ze kennis gemaakt met het zingen van opera’s, klassiek en gregoriaans.
Met het koor won zij allerlei wedstrijden in binnen en buitenland.
Vanaf haar achtiende volgt Bernadette zanglessen bij Ella Dijkhuizen te Zoetermeer.
Ze heeft aan verschillende talentenjachten mee gedaan o.a. samen met Marie-Cecile Moerdijk in België. Guus Theelen volgde na zijn eerste orgel- en pianolessen bij kerkmusicus H. Rijnbeek, orgellessen bij de Haagse organist Jan Schmitz, Aart de Kort en later bij Theo Visser. In 1995-1997 volgde hij masterclasses bij de stichting Le Puy Musical te Rouen (Frankrijk).
Hij nam deel aan verschillende masterclasses en aan de Thüringische Orgelakademie te Eisenach en Altenburg.
Vanaf 2009 is Guus de vaste bespeler van het Mittenreither-Duyschot-Schonat orgel in de St. Lodewijkskerk in Leiden. Het concert begint om 13.00uur en de toegang is vrij.


Woensdag 24 mei

Annelieke Wissink (blokfluit) en Tim Lubbers (orgel) zullen muziek spelen van Händel, Schickhardt en Buxtehude. Annelieke Wissink kreeg op zevenjarige leeftijd blokfluitlessen bij Ton le Coultre, daarna bij Carolien Eijkelboom. Zij won het Mieke van Weddingen concours in 2010. Annelieke heeft verschillende masterclasses gevolgd en doet nu een minor aan het conservatorium in Den Haag.
Tim Lubbers heeft klavecimbel en orgelles gevolgd bij Gerard de Wit en Ton Koopman.
Momenteel volgt hij naast zijn studie aan Universiteit Leiden, practicum musicae klavecimbel aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.


Woensdag 31 mei

Jan zal muziek spelen van J.P. Sweelinck, N. Bruns, J.S. Bach, J. Haydn en F. Mendelssohn-Bartholdy.
Als kerkorganist is Jan van Westenbrugge verbonden aan de Hervormde Gemeente van Wateringen, waar hij al vele jaren de erediensten begeleidt.
Hij geeft jaarlijks vele concerten in het hele land en is regelmatig begeleider van koren en solisten.
Hij heeft diverse CD’s uitgegeven en legt zich de laatste jaren vooral toe op het maken van koraalbewerkingen, waarvan er inmiddels al een aantal is verschenen.
Het concert begint om 13.00uur en de toegang is vrij.


Woensdag 7 juni

Jeroen Pijpers zal o.a. laten horen: Lento Grave en Allegro in C van C.F. Ruppe, Tiento Ileno, 6e tono van Juan Cabanilles, Preludium en Fuga in D BuxWV 139 van Dietrich Buxtehude en Komm, heiliger Geist, Herre Gott van verschillende componisten w.o. J.S. Bach.
Jeroen Pijpers volgde privé-orgellessen bij Eltjo Bos en Bernard Bartelink.
Later studeerde hij aan het Lemmensinstituut in Leuven (B) orgel- en kerkmuziek bij Joris Verdin en Wannes Vanderhoeven en sloot zijn studie af op de Hogeschool Utrecht bij Jan Raas.
Hij was achtereenvolgens organist van de RK Pauluskerk en de St. Jacobus de Meerdere in Den Haag.
In Leiden is hij dirigent-organist van het dameskoor van de Hartebrugkerk en dirigent-organist van de Oud-Katholieke parochie HH. Odulfus en Fredericus.
Hij speelt tevens als vervangend organist in de Hooglandse kerk.


Woensdag 14 juni

Geerten zal een Nederlands programma spelen met werken van Albert de Klerk, Hendrik Andriessen en Jan Pieterszoon Sweelinck. Dit n.a.v. het 100e geboortejaar van Albert de Klerk en het 125e geboortejaar van Hendrik
Andriessen.
Geerten van de Wetering studeerde orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy en kerkmuziek en koordirectie bij Theo Goedhart aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Geerten is organist van de Kloosterkerk te Den
Haag en dirigent van het Wassenaars Kamerkoor.
Tevens is hij een van de Musici-rond-het-Academie-orgel en bestuurslid van Stichting Orgelstad Leiden.
Bovendien zet hij zich er voor in het orgel aan een breder publiek te presenteren door bijvoorbeeld producties met orgel en dans en orgel met elektronische muziek.


Woensdag 21 juni

Henk Gijzen zal op het orgel muziek laten horen van Johann Pachelbel, Johann Gottfried Walther en Johann Bernhard Bach.
Henk Gijzen studeerde orgel en kerkmuziek aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Hij behaalde de akte muziekonderwijs B voor orgel, het praktijkdiploma kerkmuziek en het einddiploma solospel orgel.
Verder studeerde hij orgel bij Elly Kooiman.
In 1979 werd hij prijswinnaar van het Nationaal Orgel Improvisatieconcours te Bolsward.
Henk Gijzen is als cantor-organist verbonden aan de Marekerk te Leiden waar hij het historische Garrels-orgel uit 1733 bespeelt.


Woensdag 28 juni

Jan Douwes (bariton) en Casper de Jonge (orgel) brengen composities ten gehore van o.a. de Nederlandse componist Constantijn Huygens en de Duitse componist Johann Valentin Rathgeber.
Jan Douwes studeerde zang aan het Rotterdams Conservatorium. Vanaf 2000 volgde hij zanglessen bij onder anderen Carolyn Watkinson, Frans Huijts en David Wilson - Johnson. In april 2006 studeerde hij af bij Roberta Alexander.
Jan volgde verschillende masterclasses.
Casper de Jonge is organist titulair van de Waalse Kerk in Den Haag, waar hij het bekende Cavaillé-Coll orgel (1885) bespeelt. Daarnaast is hij plaatsvervangend organist in de Oudkatholieke Kerk en de Waalse Kerk in Leiden. Ook bespeelt hij regelmatig het orgel in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden.
Hij was een leerling van Erik van Bruggen (orgel), Marijke Rindertsma en Birgitta Bulgakov (piano), en bijvakstudent bij Geoffrey Madge aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag (Faculteit der Kunsten).


 
Laatst Gewijzigd: 22-06-2017