DI|18|10: De Mongolen (1206-1294) niet langer tussen ‘Pax Mongolica’ en ‘Het Tataarse juk’

In de dertiende eeuw wisten de Mongolen in korte tijd een wereldrijk te stichten dat in de geschiedenis zijn weerga niet kent. De snelheid van hun veroveringen en de immense grootte van hun rijk, dat zich uitstrekte over grote delen van Azië, het Midden-Oosten en Europa, spreken al eeuwenlang tot de verbeelding. De Mongolen zelf werden vaak gezien als meedogenloze barbaren die de wereld op hun kop zetten. Dat beeld is de laatste jaren bijgesteld en tegenwoordig wordt juist de nadruk gelegd op de unieke mogelijkheden die het Mongoolse Rijk de middeleeuwse wereldorde bood.


De manier waarop naar de Mongolen wordt gekeken blijft zweven tussen de noties ‘Pax Mongolica’ en ‘Het Tataarse juk’. In deze lezing wordt ingegaan op de betekenis van de Mongolen voor de wereldgeschiedenis en op hun politieke en culturele erfenis tot en met vandaag de dag aan toe.


Spreker

Dr. Gabrielle van den Berg, universitair docent Cultuurgeschiedenis van Centraal-Azië en Iran, School of Middle Eastern Studies, Universiteit Leiden


Tijd en Plaats

Dinsdagavond 18 oktober
19.30 tot 21.00 uur
Zaal 019
Lipsiusgebouw
Cleveringaplaats 1
Leiden

Laatst Gewijzigd: 29-08-2016