DI|09|05 De elektrometer van Jacob Clay: een verhaal over een onvolmaakte ontdekking

In mei 1972 schreef wiskundige E.M. Bruins een brief aan de directie van Museum Boerhaave. In de brief refereerde Bruins naar de verbijsterende metingen die fysicus Jacob Clay had uitgevoerd tijdens bootreizen van Java naar Nederland in de periode van 1927 tot 1932. Volgens de metingen van Clay verminderde de intensiteit van kosmische straling in de richting van de de evenaar. Hetgeen het idee over kosmische straling en de kosmos op zijn grondvesten deed schudden!
De elektrometer waarmee Clay de kosmische stralingsintensiteit had geregistreerd had voorheen een prominente plaats in het museum. Bruins meende echter dat Clay de boel had bedrogen. Volgens Bruins was Clays instrumentarium niet in orde en had Clay zijn data opzettelijk gemanipuleerd.
Had professor Bruins inderdaad gelijk? Had de gerenommeerde professor Clay gefraudeerd? In deze presentatie onthult Ad Maas het verrassende verhaal achter een onvolmaakte ontdekking. Wat maakt een ontdekking tot een ware ontdekking?


Spreker

Ad Maas, conservator bij Museum Boerhaave. Zijn specialisme is Nederlandse natuurkunde, Nederlandse wetenschapsgeschiedenis vanaf 1750, Albert Einstein en Nederlands Newtonianisme. Daarnaast is hij boekenredacteur van het gerenommeerde wetenschapshistorische journal Isis


Tijd en Plaats

Lezing op dinsdagavond 9 mei
19.30 tot 21.00 uur
Zaal 011
Lipsiusgebouw
Cleveringaplaats 1
Leiden

Laatst Gewijzigd: 10-03-2017