Pas op voor phishing e-mails

Internetcriminelen proberen via mailberichten aan uw accountgegevens te komen (phishing). Deze berichten lijken qua lay-out afkomstig van ULCN of de Universiteit Leiden, maar zijn dat niet. Om het mailbericht echt te laten lijken, wordt het zegel (logo) gebruikt of een afzendadres dat van de universiteit lijkt te zijn. In zo'n mail wordt u gevraagd om uw accountgegevens terug te mailen. Of u wordt gevraagd op een link of knop te klikken, waarna u wordt verzocht in te loggen op een scherm dat lijkt op een voor u bekend inlogscherm.

Beantwoord dergelijke mailberichten nooit, maar verwijder ze direct uit uw mailbox!

ULCN vraagt nooit om uw accountgegevens. Wel ontvangt u van ULCN mailberichten over de status van uw account en wachtwoord. Bekijk een voorbeeldbericht. Ontvangt u een mailbericht en twijfelt u over de legitimiteit, gebruik dan niet de links die in het bericht zijn opgenomen. Wilt u uw wachtwoord wijzigen, open dan zelf een browser en ga naar https://uaccess.leidenuniv.nl/account (Account Self Service).

Tip: maak een snelkoppeling van Account Self Service en zet deze in uw favorieten of plaats deze op uw desktop. Zo gaat u gecontroleerd en veilig naar Account Self Service en bent u internetcriminelen altijd te slim af.

Heeft u onverhoopt uw accountgegevens doorgegeven, wijzig uw wachtwoord dan zo spoedig mogelijk of neem contact op met een helpdesk.


Laatst Gewijzigd: 17-07-2013