Tips over uw account

Tips om uw account zo veilig mogelijk te houden.

Bedenken van een sterk wachtwoord

Hoe kunt u een sterk wachtwoord bedenken en onthouden? Sterke wachtwoorden zijn vooral wat lange wachtwoorden, die te lang zijn om door personen en computers te worden geraden of gekraakt. Het wachtwoord Ap23K^zE!p_tR is zeer sterk, maar niet te onthouden door de bedenker.

Het is handiger om gebruik te maken van een passphrase. Dit is een lang wachtwoord, een wachtwoordzin, bestaande uit meerdere woorden. Bijvoorbeeld: gras groen maaien. Een wachtwoordzin met een combinatie van kleine letters, hoofdletters en cijfers maakt een wachtwoord moeilijker te kraken.

Tips voor een sterk wachtwoord:

• Hoe langer het wachtwoord, hoe beter.
  • Gebruik meerdere hoofdletters (niet alleen de eerste karakter).
  • Verwijder alle klinkers. Bijvoorbeeld: llkttznmi (alle katten zijn mooi).
  • Gebruik een acroniem (eerste letter van een zin). Bijvoorbeeld: mihdegdzws (morgen is het droog en gaat de zon weer schijnen).
  • Verwissel letters door cijfers. Bijvoorbeeld: ur1drful2 (you are wonderful too).
  • Maak doelbewust een fout. Bijvoorbeeld: sjokolade (chocolade).
  • Het wachtwoord heeft geen relatie met de applicatie waar wordt ingelogd.
  • Gebruik geen bekende uitspraken, gezegden of spreuken.
  • Gebruik geen persoonlijke informatie zoals namen, geboortedatum of lijfspreuk, die mogelijkerwijs via social media websites te achterhalen zijn.
  • Het is belangrijk dat het wachtwoord goed te onthouden is.

Pas op voor phishing e-mails

Internetcriminelen proberen via mailberichten aan uw accountgegevens te komen (phishing). Deze berichten lijken qua lay-out afkomstig van ULCN of de Universiteit Leiden, maar zijn dat niet. Om het mailbericht echt te laten lijken, wordt het zegel (logo) gebruikt of een afzendadres dat van de universiteit lijkt te zijn. In zo'n mail wordt u gevraagd om uw accountgegevens terug te mailen. Of u wordt gevraagd op een link of knop te klikken, waarna u wordt verzocht in te loggen op een scherm dat lijkt op een voor u bekend inlogscherm.

Beantwoord dergelijke mailberichten nooit, maar verwijder ze direct uit uw mailbox!

ULCN vraagt nooit om uw accountgegevens. Wel ontvangt u van ULCN mailberichten over de status van uw account en wachtwoord. Bekijk een voorbeeldbericht. Ontvangt u een mailbericht en twijfelt u over de legitimiteit, gebruik dan niet de links die in het bericht zijn opgenomen. Wilt u uw wachtwoord wijzigen, open dan zelf een browser en ga naar https://uaccess.leidenuniv.nl/account (Account Self Service).

Tip: maak een snelkoppeling van Account Self Service en zet deze in uw favorieten of plaats deze op uw desktop. Zo gaat u gecontroleerd en veilig naar Account Self Service en bent u internetcriminelen altijd te slim af.

Heeft u onverhoopt uw accountgegevens doorgegeven, wijzig uw wachtwoord dan zo spoedig mogelijk of neem contact op met een helpdesk.

Laatst Gewijzigd: 17-07-2013